Aurinkosuojaopas

20 vuotta sitten Janen julkaistaessa ensimmäisen mineraalimeikkipohjansa, ei ollut vielä lainkaan tavallista sisällyttää aurinkosuojakerrointa meikkituotteisiin. Tänä päivänä monipuoliset SPF-kertoimen sisältämät tuotteemme ovat USA:n syöpäjärjestön (Skin Cancer Foundation) suosittelemia päivittäiseksi suojaksi auringon UV-säteitä vastaan.

 

Mitä SPF-merkintä tarkoittaa?

SPF-merkintä (Sun Protection Factor) kertoo, kuinka kauan aurinkosuojatuotetta käytettäessä kestää ennen kuin ultraviolettivalo B (UVB) voi aiheuttaa vahinkoa iholle, verrattuna samaan aikaan ilman aurinkosuojatuotetta. Yksinkertaistettuna SPF-merkintä antaa osviittaa siitä, kuinka kauan voit pysytellä auringossa ilman ihon palamista. Esimerkiksi jos ilman suojakerrointa palat auringossa kymmenen minuutin oleskelun jälkeen ja levität ihollesi riittävän määrän SPF15-kerrointa, sinun pitäisi tällöin pystyä olemaan auringossa 150 minuuttia palamatta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ihosi olisi suojattuna muita säteitä vastaan. ”Broad Spectrum”, eli laaja aurinkosuoja, merkitsee suojaa myös UVA-säteitä vastaan. Pelkkä SPF-merkintä ei anna automaattisesti suojaa ultravioletti A-säteiltä (UVA).

 

Mitä eroa on “sunscreen” ja “sunblock” -merkinnöillä?

Yhdysvaltojen FDA:n (Food and Drug Administration) viimeisimmän päätöksen mukaan aurinkosuojatuotteiden testauksessa ja pakkausmerkinnöissä ei saa enää käyttää ”sunblock”-sanaa. Päätöksellä pyritään minimoimaan väärinkäsityksiä turvallisesta aurinkosuojasta.

Meikkipohjiemme titaanidioksidi (Titanium Dioxide) ja sinkkioksidi (Zinc Oxide) antavat fysikaalisen aurinkosuojan toistamalla ja heijastamalla UV-säteet pois iholta, toimien kuten peilit. Useimmilla kemiallisilla aurinkosuojilla on ominaisuus absorptoitua ihoon UVB:n ja osittain UVA:n sekä joissain tapauksissa myös infrapunasäteilyn vuoksi. (Absorptio tarkoittaa prosessia, jossa valo ”häviää” osuessaan materiaaliin. Valo ei todellisuudessa häviä, vaan konvertoituu toiseen energiaan, kuten lämpöön.) Kun aurinkosuojan kemikaalit ovat täysin absorptoituneet, suoja menettää tehokkuuttaan.

Kirjassaan “Sunscreens: Development: Evaluation, and Regulatory Aspects” tunnettu ihotautilääkäri ja dermatologian professori Nicholas J Lowe, käsittelee tarkemmin mineraalipohjaisia UVA-suojia. Hänen mukaansa fysikaalisten aurinkosuojien uusi alaluokka, mikronisoidut heijastavat ”puuterit”, ovat nyt laajemmin saatavilla useammilta eri valmistajilta. Toisin kuin perinteiset fysikaaliset suojat, mikronisoidut puuterit ovat huomaamattomampia, tarjoten tästä huolimatta kattavan suojan ultraviolettisäteilyä vastaan (UVR). Uudenlaisten suojien pitäisi osoittautua hyödylliseksi UVR-herkille henkilöille. Mikronisoidut mineraalit eivät myöskään aiheuta valoherkkyyttä (photosensitivity). Kaikki mineraalipohjaiset tuotteet eivät kuitenkaan sisällä aurinkosuojaa. Jos tuote tarjoaa aurinkosuojan, on SPF-taso merkittävä etikettiin.

 

Kuinka paljon aurinkosuojatuotetta on käytettävä saavuttaakseen mainitun suojakertoimen?

Yhdysvaltojen ihoakatemian (American Academy of Dermatology) mukaan aurinkosuojatuotetta olisi käytettävä runsaasti kaikille niille ihoalueille, joita ei ole suojattu vaatteilla. Yhden shottilasillisen verran aurinkosuojatuotetta on arvioitu riittävän suojaamaan vartalon suojaamattomia alueita. Meidän aurinkosuojatuotettamme tulisi levittää runsaasti ja tasaisesti kasvoille sekä vartalolle noin 15 minuuttia ennen auringonvalolle altistumista. Suosittelemme uutta levityskertaa kahden tunnin välein tai uimisen ja/tai voimakkaan hikoilun jälkeen pakkauksessa olevien ohjeiden mukaisesti. Aurinkosuojan sisältämät jane iredale -tuotteet ovat todistetusti vettähylkiviä 40 minuuttia, joka tarkoittaa aurinkosuojatehon säilymistä 40 minuutin ajan hikoillessa ja/tai uidessa.

 

Mikä UV-säteily on haitallisinta iholle?

Aiemmin UVB-säteilyn ajateltiin olevan vaarallisempaa iholle sen epidermiksen läpäisykyvyn vuoksi, mutta nyt UVA-säteilyn tiedetään olevan tasoltaan vastaavaa, ellei jopa haitallisempaa.

“Many lines of evidence indicate that the primary biological actions of UVA radiation involve DNA damage”, kertoo Dr. Madhu A. Pathakin Harvardin lääketieteellisestä oppilaitoksesta.

Auringon UVB-säteisiin vaikuttavat merkittävästi vuodenaikojen vaihtelut, kun taas UVA-säteet eivät niinkään muutu vuodenajan mukaan. Maan ilmakehään myös ulottuu huomattavasti enemmän UVA- kuin UVB-säteitä. UVA-säteet kykenevät myös läpäisemään useimmat ikkunalasit sekä muovit.

Suosittelemme tarkistamaan, että käytetty aurinkosuojatuote sisältää sekä UVA- että UVB-suojan. Silti, yksikään aurinkosuojatuote ei ehkäise kaikkia UV-säteitä täysin. Paras keino suojautua on minimoida altistuminen ja pysytellä pois välittömästä auringosta etenkin keskipäivisin klo. 10-16.

 

Ovatko aurinkosuojat tehokas tapa suojautua melanoomalta?

Ei turvallista luottaa yksinään aurinkosuojiin melanooman ehkäisyssä. Melanooma on yksi yleisimmistä syövän muodoista, USA:ssa nyt kymmenenneksi yleisin. Monen ihotautilääkärin mielestä melanooma voi viedä jopa yli 20 vuotta kehittyäkseen. Tähän aikamääreeseen perustuen, niiden henkilöiden jotka nyt kärsivät melanoomasta, on pitänyt altistua auringon haittavaikutuksille kaksi vuosikymmentä sitten - ennen kuin nykyiset tehokkaat aurinkosuojat olivat kehitetty. Auringolta suojautuminen olisikin suositeltavaa aloittaa jo lapsuudessa ja sitä tulisi jatkaa läpi elämän.

 

Onko turvallista rusketusta olemassa?

Ei! Iholle muodostuva auringonvalon aiheuttava rusketus on aina merkki jo tapahtuneesta vahingosta. Rusketus on ihon keino parantaa suojaa, kun iho on jo pysyvästi vahingoittunut liiallisesta ultraviolettisäteilystä. Jopa yli 90 % silmin nähtävästä ihon ennenaikaisesta ikääntymisestä johtuu liiallisesta auringolle altistumisesta. Tämä tarkoittaa kaikkea auringolle altistumista, sillä ultraviolettisäteilyn aiheuttava vaurio on kumulatiivista. Postilaatikolle käveleminen ja ikkunalla istuminenkin lasketaan. Suojaamaton altistuminen auringolle on kuin pikakelauksella käyvässä aikakoneessa istumista.

 

Voiko auringon aiheuttamia vaurioita estää tai hoitaa?

Vaurioita voidaan minimoida, mutta vain jos iho on suojattuna auringolta. Markkinoilla on saatavilla melko runsaasti loistavia ihonhoitotuotteita sekä lisäravinteita, joista voi olla hyötyä auringon jo vaurioittaman ihon hoidossa. Voiteista ei kuitenkaan ole suurta hyötyä, jos niitä ei yhdistetä tehokkaaseen aurinkosuojaan. Muistathan siis käyttää aurinkosuojaa - sekä hattua!

 

Mitä liiallisesta altistumisesta auringolle voi seurata?

Juonteet, rypyt sekä ihon veltostuminen ovat suoria seuraamuksia liiallisesta auringossa oleilusta. Ihon hyperpigmentaatio on myös mahdollinen auringon aktivoidessa ihon melanosyyttisoluja (solut, jotka tuottavat ihon pigmentit).  Tämä aiheuttaa melaniinin ylituotannon, joka on kehon tapa suojella itseään. Teleangiektasia sekä aurinkokeraatosi ovat nekin mahdollisia auringon huonoja puolia. Tämän jälkeen rusketus ei kuulosta enää ihan yhtä kauniilta.

 

Lue lisää aurinkosuojista www.janeiredale.com